MINKÄLAISTA ELÄMÄ HEVOSTEN PELASTUSKESKUKSESSA ON?



Ihmisille työntäyteistä. Eläimille levollista, hoidettavana olemista mahdollisuuksien mukaan ilman kiinnisitomista ja päitsien käyttämistä. Toisten seurassa ulkona oleilemista ja kisailemista. Juoksemista omasta vapaasta tahdosta ja pelkästään siksi, että se on nyt mahdollista. Mahdollisimman hyvää, niissä puitteissa joihin yhdistyksellä on varaa.

Kavioeläimistä noin 40 yöpyy tallissa (miniponit, vanhat, sekä erikoishoitoa tarvitsevat) ja ulkoilee päivittäin tarhoissa (osa rajoitetusti terveysongelmiensa takia). Loput noin 80 asuvat koko ajan ulkotarhoissa, joten voitte uskoa, että tarhojen siivous on iso urakka, joka on tehtävä päivittäin.


Apulaisia on tarjolla, mutta joskus tuntuu, että nämä kyllä enemmänkin hidastavat työn tekemistä 😊


Samoin ruokinta. Aamulla kaikki saavat heinät ja osa lisäksi täysrehua, vitamiinia yms. Aamuisin yhdeltä ihmiseltä vie noin 2,5h laittaa ruuat valmiiksi ja ruokkia kaikki hevospuolen asukit (joinakin aamuina avuksi tulee joku toinenkin työntekijä). Sisällä olevat saavat aamuruoat talliin ja ulkona olevat saavat ruuan ulos. Ruokintatyö alkaa aamulla ennen seitsemää ja valmiiksi se tulee yhdeksän jälkeen.

Heinät jaetaan ulos tälläisiin isoihin muovilaatikoihin


Karsinoiden, joita on yli 30, siivous, ja kuivitus alkaa noin klo.9. Samaan aikaan tehdään tarhojen siivousta, ruoka- sekä vesiastioiden pesua ja täyttöä, haavahoitoja, lääkintää yms. sitä mukaa kuin ehditään. Sekä ruokitaan muutama erikoistapaus uudelleen tässä välissä. Samalla siirretään sisällä olevat eläimet ulkoilemaan tarhoihin sekä siirretään joitakin jo ulkoilleita takaisin sisälle. Tätä on tekemässä 2-3 vakityöntekijää. Vapaaehtoistyöntekijät käyvät auttamassa tarhojen siivouksessa, sekä käyvät harjaamassa hevosia, koska vakityöntekijät tätä eivät ehdi tehdä.

Puhdas, purutettu karsina. Tilaa on hyvin, mutta kuivikkeita ei ole varaa laittaa enempää... Vain yhdessä karsinassa käytetään pehmikkeenä olkia, koska siinä asustaa ponit, joilla on erittäin pahoja kavio-ongelmia. 

Noin klo15 aloitetaan iltaruokinta, heinää ja täysrehua, sekä haetaan viimeiset tallissa yöpyjät sisälle. Myös tarhojen siivous jatkuu vielä... Noin klo18 laitetaan portit lukkoon ja päivä on ohi. Toki iltalääkitykset vielä hoidetaan, jos niitä jollakin on.

Eli siis pääasiassa hevoset ruokitaan vain kahdesti päivässä. Saavat vähän heinää (ei punnita, silmämääräisesti eläimen painon ja koon mukaan annetaan) aamuin illoin ja illalla lisäksi väkirehua turvotettuna. Jotkut erikoistapaukset saavat väkirehua myös aamuisin. Vain jos on erityisen kylmä tai märkä sää, hevoset ruokitaan kolmesti päivässä.


Iltaruuan valmistelua. Värilliset sankot ovat erikoishoitoa ja - ruokintaa vaativille.

Kerran kuukaudessa keskuksella käy kengittäjä hoitamassa ja vuolemassa hevosten kavioita. Lähes kaikki ovat ilman kenkiä, paitsi ne, joilla on kavioista sellaisia ongelmia, joita hoidetaan kengityksen avulla. Eläinlääkäri käy tarpeen mukaan ja puhelinyhteydessä häneen ovat lähes päivittäin, koska koko ajan jollakin hevosella/ponilla/aasilla/muulilla on lääkekuuri tai muu hoito menossa, jonka tehosta täytyy raportoida. Madotus tehdään kahdesti vuodessa koko porukalle samaan aikaan. Uudet tulokkaat lääkitään heti kun on mahdollista. Jotkut ovat tullessaan niin heikossa kunnossa, että madotusta joudutaan hiukan siirtämään myöhemmäksi.


Kavionhoito on auttanut jo niin paljon, että ulkoilu onnistuu taas, mutta vielä suojan kanssa. 





Kommentit

Suositut tekstit