Elämää rescue-tarhalla


Tarha sijaitsee pienellä kujalla Fuengirolan kaupungin ulkopuolella. Naapureina on mm. eläinlääkäriasema ja kissojen adoptiotarha. Tarha on muurien suojassa, eikä sinne näe ulkopuolelta, mutta Camino de Asevedo-kadulta on hyvät opasteet kujalle. Kuulet todennäköisesti koirien haukunnan jo tästä. Kun kujaa on kävellyt sen 100m, niin saapuu tarhan kohdalle. Siinä on kyltit ja ovi, jonka vieressä on ovikello.

Kuja, josta pääsee tarhalle kävellen. 

PADn tarhalla on reilu 30 koiraa odottamassa adoptiota ja uutta kotia. Lisäksi on joitakin koiria, jotka tarvitsevat erikoishoitoa, joten ne asuvat tarhalla pysyvästi ja saavat liikkua vapaasti tarhan alueella.
Siellä ei tällä hetkellä ole kissoja, vaan ne ovat kotihoidossa vapaaehtoistyöntekijöiden luona, samoin kuin pienet koiranpennut.


Kuljetusboxit valmiina koirien kotimatkalle

Jotkin koirat ovat jo löytäneet uuden kodin ja odottavat kotimatkaa. Seuraavassa kuljetuksessa saattajan mukana on neljä koiraa lähdössä Ruotsiin uusiin koteihin.
Muutama muukin koira oli jo varattuna ja odotti hakua.

Kun tarhalta näin vapautuu tilaa, niin työntekijät käyvät kunnallisilta kuolemantarhoilta (koirat lopetetaan 1kk tarhalla olon jälkeen ((sain tarkennuksen, luulin että jo 10 päivän jälkeen)) mutta kissat jo aiemmin) pelastamassa joitakin koiria, jotka saavat uuden mahdollisuuden.
Jos ymmärsin oikein, niin vuosittain PADilta Ruotsiin lähtee aika paljon koiria, noin 60-70 ja Espanjaan adoptoidaan noin 30 koiraa, jonkun verran myös muualle. Jotkut koirista löytävät uuden kodin jo muutamassa viikossa, toiset odottavat uutta kotia jopa yli vuoden.

Tarhalla säännöllisesti työskentelee muutamia espanjalaisia ja lähinnä brittiläisiä, jotka vuorotellen ovat tarhalla aamu- ja iltavuorossa. Yhdistys myös järjestää erilaisia varainkeruutapahtumia. Lisäksi käy paljon muita vapaaehtoisia ulkoiluttamassa koiria tai tuomassa jotain tarpeellista koirille.

Itse olen tavannut tarhalla jo ainakin espanjalaisia, ruotsalaisia, brittiläisiä, venäläisiä ja suomalaisia. Kaikki eivät osaa englantia ja minä en juurikaan espanjaa, joten nettisanakirjaa ja elekieltäkin on tarvittu. Jotkut käyvät tarhalla tutustumassa eri koiriin, kun harkitsevat koiran adoptointia tai vain pitämässä koirille seuraa ja silittelemässä niitä.

Tarhan tilat eivät ole enää uudet, mutta niitä siivotaan ahkerasti ja pyykkikone pyörii lähes tauotta. Koirien ruuat, lääkkeet, huovat ja tarvittavat pesuaineet tulevat vapaaehtoisten lahjoituksina. Jotkut lahjoittavat myös rahaa esim. orpojen koiranpentujen erikoistarpeisiin.

Tarhalla olevat koirat ovat pääsääntöisesti ihmisysyävällisiä ja kilttejä ja osaavat kulkea hihnassa, eli siis ovat olleet jonkun lemmikkinä aiemmin. Kaikki eivät ole kuitenkaan täysin sisäsiistejä, kun eivät tosiaan pääse ulkoilemaan kovin paljon.
Häkeissä on laattalattiat ja seinät (helpot pestä) sekä kattopellit ja kankaat suojana auringolta, mutta ei erikseen minkäänlaista ulkoaluetta. Häkeissä on osittainen näköyhteys toisiin häkkeihin.

Häkit ovat hyvin auringolta suojattuja

Love ja Odin, surullisen kuuluisia metsästyskoiria Podencoja, molemmat niin arkoja, etteivät ole vielä uskaltaneet edes toisiinsa tutustua. 

Arkojakin yksilöitä tarhalla on (taustoista ei ole välttämättä mitään tietoja) ja osa koirista selvästi pelkää muita koiria tai stressaavat tarhaoloja. Mutta päästessään lenkille nämä saattavat muuttua aivan eri koiraksi, leikkisäksi ja rennoksi. Eli olisi monta jotka kaipaavat omaa perhettä, rauhaa ja aikaa...



Kommentit

Suositut tekstit